24.1 C
Благоевград
19.06.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

Община Петрич обновява още едно училище

Община Петрич получи одобрение на своето проектно предложение по Национален план за възстановяване и устойчивост, процедура „Модернизация на образователна среда“.

Одобрени за финансиране са 171 проекта, от които 93 ще получат финансиране, включително този на Община Петрич, другите остават в резерва.
Проектът в Петрич е свързан изцяло с IV ОУ „Христо Смирненски“, гр. Петрич.

По него ще бъде обновена и модернизирана училищната сграда чрез основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност и достъпна среда, ще бъде обновено и дворното пространство.

Проектът на Община Петрич предвижда:

изграждане на външен асансьор, разположен между двете крила на сградата, който да обслужва сутерен, първо и второ ниво на сградата и да улесни достъпа до столовата за лица с увреждания;

изграждане на допълнителен санитарен възел за хора с увреждания на първо ниво на сградата;

в сутерена ще се обособи помещение за библиотека и кабинети за самоподготовка и занимания по интереси; ще се извърши основен ремонт на финишни покрития на покривната конструкция на училищния корпус и на физкултурния салон;

ще се положи външна топлоизолация на цялата сграда, ще се подмени дървената дограма и компрометираната стара PVC дограма;

ще се извърши частична подмяна на подови настилки, освежаване на стенни повърхнини и полагане на тавани от гипсокартон за всички помещения с цел прекарване на обновената ел. инсталация;

ще се обособят мъжка и женска съблекалня в сградата на физкултурния салон.

В училището ще има ново оборудване и обзавеждане. За дворното пространство проектът предвижда да бъде обновена спортната зона, да се преасфалтират спортните игрища и да се монтира ново оборудване.

Дворното пространство ще разполага с три игрища – футболно, баскетболно и едно мултифункционално за баскетбол и волейбол. Ще бъдат поставени допълнителни мрежи.

В западната част на двора на училище „Христо Смирненски“ ще се изгради зона за фитнес на открито, в която зона ще има ударопоглъщаща настилка, ще бъдат запазени зелените площи, ще се засадят нови дръвчета и оформят кътчета с пейки, които ще дадат и възможност за провеждане на занятия на открито.

IV ОУ „Христо Смирненски“ е поредното образователно звено, за което Община Петрич успя да защити външно финансиране чрез свой проект, който успешно да премине селекцията.

Related posts

Задържаха непълнолетен петричанин и младеж от Симитли за наркотици

Дневен хороскоп за 19 октомври 2023

Задържаха пастира, подал фалшив сигнал за изчезнали туристи в Стара планина

Leave a Comment