4.1 C
Благоевград
19.04.2024
БългарияОбществоПоследни новини

Омбудсманът поиска списък с лекарствата, които дават положителен тест за дрога

Списък с лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, поиска омбудсманът Диана Ковачева. Медиците обаче са категорични, че такъв е трудно да се изготви и би отнело повече от година.

Поводът за искането на Диана Ковачева е наскоро влезлите в сила законови промени, които предвидиха конфискация на автомобил, ако водачът му бъде заловен след употреба на алкохол или наркотици. Омбудсманът обаче напомня, че приемането на редица лекарства, дори и в малки концентрации, биха могли да дадат фалшиво положителен резултат при тест за дрога. 

Диана Ковачева дава пример с медикаменти като нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, перорални антидиабетни препарати, антидепресанти и антипсихотици. Част от тях се продават в аптеките без рецепта, напомня още тя.

„Познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно – тестване“, мотивира се Диана Ковачева в писмото си до здравния министър Христо Хинков и вътрешния министър Калин Стоянов.

Според медиците обаче изготвянето на такъв списък би било скъпа и сложна задача.

„Министърът на здравеопазването може да възложи тази задача на четирите експертни съвета, в които влизат 372 експерти. Дори да не се иска становище от всички, всеки съвет трябва да излъчи 3-5 души, които да дадат своето становище. Това обаче не може да стане на хартия, а аналитично – да се направят съответните клинични тестове във високотехнологични лаборатории“, обясни за bTV акад. Добрин Свинаров.

Началникът на Клинична лаборатория и клинична фармакология в УМБАЛ „Александровска“ подчерта също така, че такива списъци няма никъде по света, но навсякъде разполагат с високотехнологични лаборатории, в които се правят тестове при възникването на някакви юридически казуси.

„Почти всички хора на определена възраст пият някакви медикаменти. Няма как те да спрат терапията си, защото трябва да шофират. За мен правилото е да не се пие капка алкохол преди шофиране“, каза още акад. Добрин Свинаров.

Related posts

Въженият парк в Благоевград със стандартно работно време от 1 септември

Атанас Стоянов: Признателност към всички, които ни учеха как се обича България

САНДАНСКИ ЧЕСТВА 111 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!

Leave a Comment