21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Парламентът ще обсъди създаването на комисия за сигурността на машинния вот

Парламентът ще обсъди проекторешение за създаване на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. Това е трета точка в приетата програма за днешното пленарно заседание.  

Точката беше включена в дневния ред по предложение на „БСП за България“. Ако наистина изборите са манипулирани и фалшифицирани, както излизат не един, не два записа в интернет пространството, то това е пряко свързано с националната сигурност на страната, заяви Борислав Гуцанов от левицата вчера при приемането на програмата на парламента за периода 20-21 септември.

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че винаги са отстоявали, че трябва да има публичност и прозрачност по отношение на вота на българските граждани. Въпреки че опозицията предлага създаването на такава временна комисия, ние ще я подкрепим, заяви тя. 

Предложението за създаване на временната комисия за машинното гласуване е внесено от депутати от „БСП за България“. Предвидено е тя да се състои от 12 народни представители – по двама от всяка парламентарна група. Предлага се срокът на работа на  комисията да е три месеца.  

Особено внимание трябва да се обърне на възникналите съмнения, подкрепени с правдоподобни факти, включително от журналистически разследвания, че чрез машинното гласуване (безалтернативно в парламентарните избори през юли и ноември 2021 г., октомври 2022 г. , както и изборите за президент и вицепрезидент през 2021 г.) е възможно да е оказано въздействие върху резултатите, при това както чрез софтуера на машините, така и при обобщаването на окончателните резултати в районните избирателни комисии и Централната избирателна комисия, посочват вносителите.

Първа точка в програмата на парламента днес е първото четене на законопроекти за изменение на Закона за българското гражданството. След това депутатите ще разгледат на второ четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Източник:БТА

Related posts

COVID връща филтъра в училище: сутрин мерят температура и гледат за болно гърло на децата

ВиК – Благоевград започва профилактика на водата

Дневен хороскоп за 27 октомври 2023

Leave a Comment