17.9 C
Благоевград
18.06.2024
Последни новиниСвят

Печките на дърва повишават риска от рак при жените с 43%, сочи проучване

Използването на вътрешни печки на дърва или камини повишават драстично риска при жените да развият рак на белите дробове. Той се увеличава с 43% спрямо жените, които не използват такъв тип отопление, сочи американско проучване.

Във Великобритания един на 13 мъже и една на 15 жени родени след 1960 г. се очаква да бъдат диагностицирани с рак на белите дробове в някакъв момент от живота им. За Щатите тази статистика е един на 16 мъже и една на 17 жени.

Американското проучване посочва, че по-честото използване на печки и камини с дърва повишава драстично риска от заболяването. За хората, които използват отопление на дърва повече от 30 дни в годината, рискът се увеличава с 68% в сравнение с тези, които не използват.

Данните са установени от проследяване на здравето на 50 000 американски жени, които имат сестри с рак на гърдата.

„Целта на проучването беше да се установят и да се проследи генетичната предразположеност и рисковете на околната среда при заболяването от рак на гърдата, но в същото време може да даде оценка и на други заболявания. Ракът на белите дробове е водещата причина за смърт от рак сред жените в Съединените щати“, коментира д-р Сури Мехта от Националния институт по здраве и здравни науки.

Новото проучване добавя още доказателства към това, че горенето на дърва за отопление е вредно за здравето ни.

През октомври 2006 г. Международната агенция по проучване на ракови заболявания класифицира дима от горене на дърва като потенциално канцерогенен.

Related posts

Десетки пациенти са върнати заради проблеми с е-рецептите

Реколтата от грозде в Санданско е 2 пъти по-слаба от миналогодишната, продават мерло и каберне по 1,20 лв./кг, болгар – по 2 лв.

Колко ще струва извинителната бележка за учениците

Leave a Comment