21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Последни новиниСвят

Пожарите в Гърция обхванаха исторически манастир и унищожиха стотици животни

Пламъци са обхванали манастира „Св. преподобни Лука“ в Стирио в префектура Беотия, Централна Гърция, предаде националната телевизия ЕРТ.

В цялата страна заради пожари са загинали стотици животни, предаде БТА.

Монасите от манастира „Св. преподобни Лука“ са били евакуирани навреме. Към момента както от земята, така и от въздуха противопожарните сили все още се борят със стихията там, която е тръгнала от горски площи по-рано в сряда.

Това е само един от многото пожари, които продължават да бушуват в страната този сезон.

В сряда по обяд започна и друг пожар край Вайа – отново в Беотия, където пожарникари са спасили мъж заедно със шестнадесетгодишния му син, блокирани от пламъците.

От вчера службите се борят и с мащабен пожар в горския природен парк Парнита в столичния район на Атика. Летателните средства за гасене са пристигнали за броени минути на локацията.

Въпреки това в подножието на най-високата планина на Атика (Парнита) повече от десет къщи в различни селища са били обхванати от пламъците. Понастоящем от въздух на място работят девет хеликоптера и осем самолета.

В префектура Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1200 кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища, написа в електронното си издание телевизия „Скай“.

В префектура Фтиотида, над Беотия в Централна Гърция, са изгорели 5000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Така са загинали повече от 500 животни.

Телевизия „Скай“ публикува и снимки на гръцкия метеорологичен сайт meteo.gr, в които се вижда как гъст дим над Гърция е стигнал до островите Малта и Сицилия.

Related posts

Жълт код за валежи в пет области у нас

Все по-хладно сутрин и все по-топло следобед в близките дни

Супер храна за вашите очи

Leave a Comment