9.9 C
Благоевград
22.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

Зрелостниците, които се явяват на днешната матура ще пишат интерпретативно съчинение или есе по 41-ва задача на вариант 7 от държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) от сесията август-септември.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература са допуснати 8612 зрелостници, които ще бъдат разпределени в 280 училища. Ангажирани са 2913 квестори. Изпитът започва в 8:30 часа. Влизането в залите ще става със служебна бележка за допускане до него и с документ за самоличност, поне 30 минути преди началото на матурата.

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

Максималният брой точки е 100. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 точки, които са за оценка „Среден (3)“.
Вторият задължителен зрелостен изпит по профилиращ предмет и държавният изпит по професионална квалификация са на 25 август. 

На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) през месец май тази година се състоя на 19 май – в 750 училища и в 4200 зали, съобщи тогава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

За матурата тогава бяха ангажирани над 9000 квестори.

Изпитът по български език и литература е разделен на три модула. Първите два са по 60 минути, а третият – 120 минути. За учениците със специални образователни потребности са предвидени до 30 минути повече за първите два модула, а за третата част – до 60 минути повече. 

На 23 май се състоя вторият задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращи предмети и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация – за учениците, които учат в професионални гимназии.

Related posts

Мъж насочи зареден пистолет срещу полицаи в столицата 

Властта с повече информация относно мерките за първия учебен ден

Циклонът „Елиас“ блокира над 300 души

Leave a Comment