6.8 C
Благоевград
19.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Правят разяснителна кампания сред родилките за ползата от ваксините

  От 8% – до 15 % от децата не са имунизирани и следователно защитени от инфекции като морбили, дифтерия, полиомиелит, коклюш, тетанус и др. Имунизации се отлагат и при лица в по-горна възраст, като при възрастните броят на необхванатите с ваксина срещу тетанус и дифтерия достига до 50%. В Монтана правят разяснителна кампания за ваксините. Лекарите обясняват на майките още в болницата след като родят, колко е важна ваксинацията и защо не трябва да се пропускат ваксини.

  „Родителите често нямат смислени аргументи за отказ от ваксиниране на децата си – чули са, прочели са, страхуват се от поставянето на ваксини и от техните странични ефекти. Това заяви д-р Антоанета Божева в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

  На децата ваксините са им необходими, защото те са с ограничени защитни сили, имунната им система е несъвършена, каза медикът. „Първите две ги поставяме по време на престоя в нашето отделение. Когато децата са здрави, първите две ваксини ги поставяме още докато бебетата са в нашето отделение. По мои наблюдения много от ваксините след това не се поставят навреме”, обясни д-р Божева.

  До първите 6 месеца на бебето се поставят най-много ваксини и те трябва да се поставят според имунизационния календар на България. Отговаряме за общественото здраве, допълни медикът от Монтана.

  Според  д-р Кремена Пармакова от дирекция „Опазване на общественото здраве” в МЗ всяка ваксина има профилактична цел и това е защита живота на детето. Най-лесния начин да предпазим едно дете от боледуване, е когато му се постави ваксина, каза тя.

  „Факт е, че много от заболяванията в детска възраст, не ги виждаме, но това е резултат от работата на медиците в родилните отделения, на личните лекари. Всяко едно заболяване може да предизвика риск от епидемия, доскоро имаше риск от взрив от полиомиелит (детски паралич) в Украйна, от морбили в европейски страни, от дифтерия сред мигрантите в бежански центрове и в Азия. Заболяванията, за които държим да имунизираме децата си, ги има”, обясни д-р Пармакова.

  Според наредба 15 личните лекари предоставят списък на родители, които отказват да ваксинират децата си. По закон санкцията е между 50 и 100 лева, може да стигне до 500 лева, уточни представителят на МЗ.

  Related posts

  Сблъсък между лек автомобил и мотор на Е-79

  Насилие в благоевградска детска градина, учителка бие малко дете, блъска го, влачи и обсипва с шамари през лицето

  Времето във вторник: Следобед ще стане горещо

  Leave a Comment