21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Анализи и коментариИзбор на РедактораНовини от Югозапада

Предизборен Сандански: Съревнование на идеи и програми, или онлайн манипулации и игри

Точно два месеца остават до местните избори, но на места в Югозапада предзборната кампания е в ход. Много от кандидатите вече са ясни и всички те започват да адресират посланията си, чрез социалните мрежи. Това се случва, защото достъпа е лесен, безплатно е, а и каквото и да напишеш в социалната мрежа не носиш отговорност. Тази свобода се превърна в свободия и много хора злоупотребяват с нея, използвайки онлайн пространството за изсипване на кал, лъжи и манипулации, по отношение на конкурентите си. Разбира се, тези хора не си дават сметка, че избирателите отдавна се отвратиха от черен ПР, от откровено словоблудстване и елементарни лъжи.

Сандански е един от градовете, в които никой не е очаквал, че ще има подобна кампания, защото до момента, там винаги е тържествувал добрия тон, добронамереност и диалогичност. Очевидно обаче, през тази кампания нещата ще се променят. В последните месеци бяхме свидетели на подмолни атаки с неясен източник към настоящия кмет Атанас Стоянов, през различни сайтове, чиято собственост е забулена в мистерия, а когато нещо се крие по този начин, очевидно има защо. С наближаването на изборите, нещата се промениха- някои от кандидатите започнаха и от своите лични страници и профили да атакуват, този път открито. Вероятно, целта оправдава средствата.

Тук е мястото да отбележим, че критики по отношение на всеки настоящ градоначалник е нормално да има, защото все пак, говорим за хора, които са управлявали градовете по 4 години и със сигурност са грешили. Не е нормално обаче, тези атаки да са базирани на неистини, защото авторите им сами олекват и не акумулират доверие по този начин, а напротив.

Вчера, в личната си страница във Фейсбук, кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ Стоян Стоев намекна, че „строежа на новата детска градина е свързан с много съмнения, договорки и най-вероятно – кражби“.

„Проектът за детската градина е на стойност 4,4 млн. лв. Разгърната й застроена площ е около 2 000 кв. м.

📈 Това прави около 1 200 евро на кв. м. Днес жилищното строителство в Сандански се продава между 900 и 1 300 евро.

🛑 Това не само позиционира детската ни градина в сегмента на луксозното строителство. Има нещо друго, за което строители ми сигнализираха – всъщност строителството на подобна сграда е много по-евтино, защото при жилищното има много повече преградни стени, които оскъпяват процеса.

☝️ Да не забравяме и че изборът на фирма е минал през публичен търг и би трябвало да сме избрали тази, която е предложила най-ниска цена.

Проблемите обаче не спират до тук. В проекта няма заложено обзавеждане. Не е ясно как ще се оборудва градината и колко още средства ще са нужни за това, а специалисти говорят за няколко стотин хиляди лева.

👀 Още нещо – за да се избегнат законовите процедури и градината да бъде открита преди изборите, тя няма да бъде регистрирана като нова детска градина, а като филиал на ДГ “Здравец”.

⚠️ Десетки хора ми писаха и със сигнал, че вече са закрити филиалите в Крайречен и Изгрев и децата им се пренасочват към новата сграда. Тук ще припомня, че и в двата беше направен основен ремонт преди само няколко години.“, написа още Стоев.

Всичко написано е обосновано на съмнения и на нито едно доказателство, прави впечатление и на обикновения читател. Прозира и известна доза ревност, че реализацията на този проект, би донесъл позитиви за местните избори за настоящия кмет. Друг интересен момент е, че подкрепа Стоев получава за написаното и от други кандидат-кмет в лицето на Марио Костурков.

Липсата на документи и доказателства обезсилва написаното от Стоев и усеща горчив привкус, че се прави опит за манипулация на избирателите в Сандански. Когато подобни неща бъдат изписани, хората очакват да видят доказателства, за да повярват, защото голите думи нямат стойност сами по себе си.

Отговор изненадващо дойде и от кмета Атанас Стоянов, казваме изненадващо, защото той рядко отговаря на нападки по свой адрес, но вероятно в случая е преценил нуждата от изясняване на ситуацията, защото хората започват да си задават въпроси, когато запазваш мълчание по такава тема.

Ето какво написа Атанас Стоянов в отговор:

„ЛЪЖАТА НЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ ИСТИНАТА❗️

🟩 За разлика от привидната „гордост“ на някой, аз наистина имам повод да съм ГОРД!

➡️ Защото въпреки лъжите и манипулациите, община Сандански скоро ще има нова база на детска градина, за да могат децата да се чувстват комфортно и да бъдат възпитавани в по-добра образователна среда.

❌️Жалко е, когато се лъже и спекулира тенденциозно. Нашите съграждани заслужават само истината. А ИСТИНАТА е следната:

ℹ️ Проектът за детската градина е на обща стойност 3 812 399 лв. с ДДС, а не 4,4 млн. лв.

✅️ В тази сума са включени не само построяването на двуетажната сграда, а и оборудване на кухненско, перално и котелно помещение, здравен кабинет, кабинет по музика и зала за спорт, административни кабинети, санитарни помещения и вътрешен асансьор.

✅️ В стойността на проекта се включва и оборудване със системи за климатизация, газификация, вентилация, пожарно известяване и видеонаблюдение.

✅️ В същата сума влиза и изграждането на подпорни стоманобетонни стени, ажурна ограда по външния контур на имота на детската градина, тротоарни площи, площи за озеленяване и 6 броя оборудвани детски площадки за игра и отдих.

🚫 Фактите показват, че изнесените твърдения за цената на строителството са ЛЪЖА и целят подвеждане и манипулация на гражданите.

‼️ Поредна манипулация е, че се избягват и законови процедури за откриване на детската градина. НЕ, НЕ СЕ ИЗБЯГВАТ законови процедури! Детската градина е планирана и ще бъде открита като база на ДГ „Здравец“, защото мястото на децата от детските градини не е в училищни сгради или общежития.

💡 Очевидна е целта на манипулативната информация – предстоящите местни избори.

⚠️ Но и в изборите, както и в живота, „доверчивостта на хората е най-удобният инструмент на лъжеца“!“

Ние, няма да се ангажираме с оценка на това кой е крив, кой прав в тази ситуация, защото не разполагаме с подробностите, с документите и с фактите по казуса. Съветваме обаче кандидатите, подобно на нас, когато не разполагат с всичко това да не бързат с думите, защото рискуват да олекнат в очите на всички онези, чието доверие ще търсят след два месеца. Хубаво е да се говори с факти, хората не обичат да ги лъжат и манипулират. Най-обидно за избирателите в последните години стана това, че голяма част от кандидатите за власт започнаха да ги подценяват, да подценяват интелигентността на хората.

Помнете, че избирателят е този, от който зависи вашият резултат, всеки глас е важен, но той не се печели с манипулация и лъжа, печели се с искреност, печели се дори с признание, че си сгрешил, но се губи с всяка изречена неистина.

Хората очакват съревнование на идеи и програми, с които да им демонстрирате своята визия за развитие на града, останалото е излишно.

Related posts

Лицензирана лаборатория търси причините за смъртта на сърнички в благоевградския зоопарк

Всеки първокласник ще получи материал по пътна безопасност

ОТЧЕТ НА КМЕТА НА ОБЩИНА САНДАНСКИ АТАНАС СТОЯНОВ ЗА МАНДАТ 2019-2023

Leave a Comment