9.9 C
Благоевград
22.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

През септември ни очакват температури до 35 градуса

Тази година през септември се очаква средните месечни температури в страната да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините – между 3 и 10 градуса, съобщиха от отдел „Метеорологични прогнози“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-високите температури през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 7 и 12 градуса, по-високи ще са по Черноморието.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони – от 60 до 80 литра на квадратен метър. 

През първите десет дни времето у нас ще е слънчево

През първото десетдневие времето ще ще бъде предимно слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в отделни дни главно над планинските райони и там ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. През първата половина от периода температурите ще са близки, а през втората – по-високи от климатичните норми. 

В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за процес с валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. Около средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни валежи намалява. В края на периода има изгледи за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи и понижение на температурите. 

През първата половина от третото десетдневие остава с повишена вероятност за валежи на повече места в страната, а температурите ще са около климатичните норми. След средата на десетдневието и до края на месеца се очаква сух период с предимно слънчево време и затопляне. 

Източник: БТА, НИМХ

Related posts

Рекорден наплив на кандидати за учителив Благоевград, по 30 се конкурират за едно място

36 години от световния рекорд на Стефка Костадинова

Защо болниците предупреждават, че не могат да осигурят по-високи заплати

Leave a Comment