5.4 C
Благоевград
23.02.2024
БългарияПоследни новини

Премиерът вижда предизборна акция в днешното извънредно заседание на НС

Премиерът Николай Денков вижда предизборна акция в днешното извънредно заседание на Народното събрание. Това обяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където продължава срещата на върха на 27-те страни членки на общността.

„Това, което винаги съм казвал, е че аз и хората, с които работя в момента защитаваме българския интерес. Днес, петък, два дни преди изборите, да се прави заседание по такава горещата тема, без да има нужда от това, защото срокът за премахване на ветото позволява заседанието да се направи веднага след втория тур на изборите.“

„Снощи са обсъдени двете теми – конфликтът между Израел и Хамас, бюджета и промяната във финансовата рамка на общността. По първата тема има пълно съгласие“, каза той. 

И отбеляза, че Израел беше брутално нападнат с терористична атака в невиждан мащаб.

„В това отношение Израел има право да се защити и трябва да я подкрепим в тази защита. В същото време трябва да се запази живота на невинните хора, които са от другата страна. Тези, които са хванати като заложници в Ивицата Газа. Голяма част от разговорите бяха да се намери балансът между изконното право на Израел да се защитава, да накаже тези, които извършиха атаката и в същото време да се запази живота на невинните хора“, каза премиерът.

„По отношение на годишната рамка, целта беше да се чуят различните гледни точки и да се подготви вземането на решение за декември. Имаше различни гледни точки, но имаше и желание за търсене на компромис. Има четири приоритета, които са очертани от ЕК, има пълно съгласие, че те са съществени. Въпросът е как точно да се балансират и най-вече от къде да се намерят средствата“, подчерта Денков.

Във връзка с увеличението на националната вноска към общността, той подчерта, че позицията на България е ясно изразена и предпочита този вариант.

„Алтернативата е или да няма финансиране на тези проекти, а някои от тях са много важни за нас, като например по темата миграция, защита на външни граници, или да се вземат средства от други програми като кохезионната, общата селскостопанска политика, което ние не искаме. Така че нашето становище е, че по-добре да бъдат събрани още финансови средства от държавите“, каза Денков.

Премиерът уточни, че е имало доста широк консенсус по четирите приоритета, които според него са съществени, и Украйна и миграцията, както и подкрепата, когато има природни бедствия.

„Няма разногласия, че тези четири приоритета трябва да бъдат там. Както казах, основният въпрос е как да се съберат средствата, така че да бъдат ефективно използвани“, каза още той.

Във връзка с протестите на работниците от „Лукойл“ той отговори:

„Аз смятам, че те има основание. Трябва да се действа внимателно с дерогацията, ако рязко се махне създаваме огромни рискове, първо за хората, които могат да видят много високи цени на горивата, ако има липса и второ за работниците.“

Related posts

Двама българи са арестувани в Истанбул, превозвали канабис и хероин в линейка

Един човек е загинал, а 29 са ранени при катастрофи в страната през последното денонощие

ОбС прие бюджет 2023 на община Благоевград

Leave a Comment