14.6 C
Благоевград
16.04.2024
БългарияПоследни новини

Премиерът: Няма риск от рязък скок на цените на тока след либерализацията за битовите абонати

Няма риск от рязко увеличение на цените на електроенергията след излизането на потребителите на свободния пазар. Това заяви министър-председателят Николай Денков. Тази сутрин президентът Румен Радев наложи вето на промените в Закона за енергетиката, които регламентират либерализация на пазара за битовите потребители на ток през 2026. Според държавния глава промените създават риск от рязко увеличение на цените на тока за битовите потребители.

  „Няма никакъв риск от рязко увеличаване на цените. Гарантирам го на 100%. Дали ще се увеичат с 2%, може и да се увеличат, но може и да се намалят и то съществено, защото новите технологии, които навлизат, произвеждат много по-евтин ток от този, който ползваме в момента. Проблемът с тях е, че те не работят постоянно, както една ядрена или въглищна централа и затова съвременното производство на енергия изисква да се комбинират базови мощности с други, които произвеждат по-евтин ток, но не постоянно“, посочи министър-председателят.

  Той изтъкна още, че в закона са предвидени механизми, които могат да бъдат използвани в случай на неблагоприятен сценарий. Допълни и, че Европейската комисия също подготвя механизми, които са свързани с изземване на свръхпечалби от производителите на електроенергия и насочването им към уязвимите групи.

  Николай Денков напомни още, че според ангажиментите, които България е поела, либерализацията на пазара на електроенергия е трябвало да се случи още преди няколко години.

  „Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, защото първо – това трябва да се направи и второ – налице са механизми, чрез които това няма да създаде проблеми нито за производителите на ток, нито на потребителите.

  Не мога да си помисля, че за такива сериозни неща някой ще се заиграва със страховете на хората, но като погледнем какво прави опозицията, прави точно това – опитва се да плаши хората. Надявам се, че президентът не е влязъл в този коловоз“, каза още Денков.

  Related posts

  Интензивен трафик на някои от граничните пунктове

  19-годишен блъсна 83-годишна жена в Гоце Делчев

  „Дейли Телеграф“: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с „Възраждане“

  Leave a Comment