21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Приключиха разкопките край село Брежани

В рамките на месец се състоя вторият етап от проучванията на едно от най-старите ранни неолитни селища в България в местността Равен край симитлийското село Брежани.

Експедицията е дело на Регионалния исторически музей – Благоевград в лицето на археолога Малгожата Гребска-Кулова,  с участието на студенти и научни ръководители от специалност „Археология“ на Великотърновски университет.

Специалистите считат, че селището съществува отпреди 9000 години, възникнало е 6-7 хиляди години пр.н.е. To е уникално и запазено в автентичен вид. 

„Разкрихме една опожарена къща с вътрешен инвентар. Той се състои от съдове зърнохранилища, един от тях е изцяло запазен с четириъгълна форма. В периферията на селището разкрихме система от ровове и вал“, обясни за Радио Благоевград новите находки ръководителят на експедицията Малгожата Гребска-Кулова.

Откритията са вече част от фонда на Регионален исторически музей Благоевград. Следващата година в Деня на археолога те ще бъдат показани на благоевградската общественост. Има идея и да бъде направен Музей на открито.

На 21 октомври на Фестивала на кестена в Брежани ще бъдат показани първите резултати от проучванията. 

Related posts

Предимно слънчево време и температури от 11 до 28 градуса

Задигнаха два акумулатора и телевизор в Петрич

1000 лв. глоба за жена, набила мъжа си, въпреки заповед да не го доближава

Leave a Comment