21.8 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияНовини от ЮгозападаПоследни новини

Притеснителна тенденция: Зачестяват случаите на изоставени в болница възрастни хора

  Все повече възрастни хора са изоставяни от семействата си в болница, след приключване на лечението им. Сигналът подават от столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, където от известно време всеки месец регистрират по няколко подобни случая. Преди години броят на тези случаи е бил по максимум един на няколко месеца, а сега те достигат до 3-4 месечно.

  Притеснителната тенденция коментираха в ефира на „Здравей, България” зам.-директорът на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ д-р Петър Герзилов и медицинската сестра от лечебното заведение Марияна Божанова. „В момента при нас има четири такива случая. Техните близки не желаят да си ги приберат вкъщи за последващо обгрижване и лечение”, посочи д-р Герзилов. Роднините на пациентите казвали, че нямат възможност да се грижат за тях в домашна обстановка, призна социалният работник Марияна Божанова. „Казват, че държавата трябва да поеме ангажимент към тях”, допълни тя.

  Зам.-директорът на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ обясни каква е съдбата на неизписаните пациенти. По думите му в Софийско има две болници за долекуване. Те се намират в столичния квартал „Ботунец” и в град Бухово. И двете обаче били със запълнен капацитет и не можели да приемат повече пациенти.

  Related posts

  Християнски фестивал „Животворение“ в Мелник!

  След стряскащия „test test“: Започва планираното тестване на системата BG-ALERT

  Повече от половината българи смятат, че шофьорите трябва да са с 0 промила алкохол

  Leave a Comment