23.5 C
Благоевград
13.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Проблемите с е-рецептите у нас: Как действа системата в чужбина

Нововъведената система за издаване на електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет у нас вече стартира. Оказа се обаче, че тя създава много проблеми както за лекари, така и за аптекари и пациенти. Практиката съществува в редица страни.

В Германия изтича 3-месечният тестови период. Там електронният документ е въведен за  всички лекарствени средства, обясни ръководителят на лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев. „Държавните здравни каси, които са най-големият застраховател в Германия, изписват най-евтините генерици и по този начин се пестят пари”, допълни специалистът. Швейцария все още използва хартиени рецепти, но те се сканират и дигитализират, подчерта д-р Илиев. Документите там се съхраняват в архив.

Темата в студиото на „Здравей, България” коментираха и Боряна Маринкова от Българска асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, и председателят на Националната пациентска организация Владислава Цолова.

Основно затруднение при изписването на лекарства у нас се оказва, че еднакъв продукт от различни вносители фигурира в системата с различни кодове. Когато личен лекар изпише даден антибиотик с кода към него, а в аптеката има генерик на друга фирма, фармацевтът няма право да продаде на пациента алтернативния вариант. Според Боряна Маринкова този пропуск трябва да бъде поправен в електронната система. За едно лекарство може да има и 16 кода, поясни тя.

Според Владислава Цолова всяко начало е трудно, но нововъведението е стъпка в правилната посока.

Related posts

Ще ни изненада ли времето през уикенда

НАП и БАБХ започват проверки и за плодовете и зеленчуците

admin

Откриха обявено за издирване момиче в Рила

Leave a Comment