21.8 C
Благоевград
18.06.2024
БългарияКриминалноПоследни новини

Прокуратурата отказа да прехвърли делото на Дебора Михайлова в друг район

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отхвърлила молбата на адвокатите на Георги Георгиев разследването срещу него за насилието над ученичката Дебора Михайлова да бъде преместено от Стара Загора в друг район. На 21 август защитниците на Георгиев отправиха искането до и.д. главния прокурор Борислав Сарафов заради съмнения, че Стара Загора разследването няма да се води обективно и безпристрастно, и заради обществения натиск по случая.

От ВКП са отхвърлили искането с мотива, че не са намерили достатъчно аргументи и молбата на защитниците не е основателна, научи „Дневник“. Междувременно Георги Георгиев, който е в ареста по второто обвинение срещу него – за закани и заплахи срещу Дебора Михайлова, е внесъл молба да излезе от ареста, по която съдът трябва да се произнесе в следващите дни.

За насилието над ученичката, която бе нарязана с макетен нож в Стара Загора, се разбра в края на юли, а случаят доведе до масови протести в различни градове в цялата страна и до спешно приемане на промени в Закона за защита от домашно насилие.

На 21 август стана известно, че защитата на Георгиев е изпратила до изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов искане за смяна на подследствеността на досъдебното производство заради (според тях) „безпрецедентния обществен натиск, на който са подложени магистратите и разследващите полицаи в Стара Загора“.

На пресконференция от 30 юли т.г. районният прокурор на Стара Загора заяви, че по нейна инициатива е провела среща с майката на пострадалото момиче, която има качеството единствено и само на свидетел и не се ползва с правата на пострадало лице и не е ясно защо административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора инициира срещи със свидетели по дела, по които не е наблюдаващ прокурор, и с каква насоченост са проведените разговори, тъй като очевидно не са протоколирани, посочваха адвокатите на Георгиев в молбата си.

На същата тази пресконференция районният прокурор си позволява да квалифицира деянието и конкретната телесна повреда (по чл. 129 от НК), без да е наблюдаващ прокурор. Това обстоятелство защитата на Георгиев счита за „недопустима намеса на административния ръководител в разследването и вмешателство във вътрешното убеждения на наблюдаващия прокурор и разследващите в разрез с разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс“.

„Върха на този алтернативен квазипроцес, развиващ се в медиите и все повече добиващ характер на „улично правосъдие“, е публикуваната в онлайн медия информация на 19 август т.г. в 21.03 ч. за новата съдебномедицинска експертиза на Дебора Михайлова преди нейното официално оповестяване от прокуратурата“, посочваха адвокатите на обвиняемия Георгиев в молбата до Сарафов.

Related posts

Инспекция по труда: Кои са най-честите нарушения на работното място

Три партии и коалиции влизат в новия Общинския съвет в Струмяни

ОДМВР Благоевград с официално становище по случая с полицейски служител пребил мъж в Петрич

Leave a Comment