21.8 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияПоследни новини

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Решението бе взето с шест глава „за“, нямаше против.

Членовете на колегията за втори път обсъдиха темата, след като преди три месеца откриха противоречие между Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Според тях това беше пречка да вземат решение. Прокурорската колегия изпрати становище до парламента. След това народните представители приеха съответните корекции в закона относно Механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му.

Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор. Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Членът на ВСС Гергана Мутафова каза, че не е ясно какво ще се случи с делата на Талева, които все още са в ход. Според Мутафова те ще започнат от самото начало

Първата преписка е по сигнал от 7 юни срещу тогавашния заместник главен прокурор и настоящ изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов. В сигнала директорът на пресцентъра на Прокуратурата прилага публикации, свързани с твърдения за имотни сделки на семейството на Сарафов.

Източник: БТА

Related posts

29-годишен се бори за живота си след жесток побой в механа

Интензивен е трафикът на граничните пунктове

В Струмяни наградиха деца участвали в конкурс за рисунка, стих и разказ

Leave a Comment