10.5 C
Благоевград
25.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Промени в НК във връзка с шофиране с наркотици

Слюнчена проба, дала положителен резултат за наркотици при тестване на шофьор, ще се изпраща за лабораторно изследване, ако съответният водач откаже кръвна проба. 

Това предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане от Министерствата на здравеопазването, вътрешните работи и правосъдието. Отпадат изследванията на урина, които да установят употреба на наркотици. 

Установена употреба на наркотици или техни аналози с полеви тест ще се доказва чрез химико-токсикологично изследване на кръвна проба или чрез същото изследване на слюнка, взета чрез тампон и запечатана пред изследвания шофьор от органите на МВР, предвиждат промените. 

Слюнченият материал ще се изследва само в държавните лаборатории на ВМА в София и Варна и тази към Националния институт по криминалистика при МВР. 

Пробите ще се изпращат до 5 работни дни след вземането им, като ще се пренасят в хладилни чанти. 

За установена употреба на наркотици или техни аналози ще се приема присъствието им в изследваната слюнка, включително на техни метаболити. Колкото до кръвната проба, при нея се въвеждат минимални прагове за наличие на амфетамини, метаамфетамини, MDMA, THC, хероин, кокаин и морфин. Други наркотични вещества ще се считат за употребени, ако присъстват в изследваната проба. 

Промените са подготвени във връзка с нови текстове в Наказателния кодекс, според които при установено шофиране след употреба на наркотици човек се наказва със затвор от 1 до 3 години и с глоба от 500 до 1500 лева.

Related posts

Дневен хороскоп за 16 октомври 2023

Забраняват за 5 дни движението и паркирането попътя Банско-хижа „Вихрен” заради полагане наасфалт

Започват дейности по полагане на нова пътна маркировка в Петрич

Leave a Comment