14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Професор Христова: Предстои пик на коронавируса

Още месец и половина ще има ръст на случаите на COVID, а след това ще намаляват плавно. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има към момента. Има роене на Омикрон, а не чисто нови варианти. Няма да стигнем предните вълни на коронавирус. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Към момента изолацията за доказано болните е 7-дневна, а за контактните – 5-дневна. Не е особено необходима карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, преминава бързо и рискът за контактните намалява. Вирусът се изчиства в първите няколко дни“, коментира тя, предаде NOVA.

По думите ѝ здравното министерство може да даде предложения за промени в Закона за здравето, а парламентът да ги одобри.

Първенец в заболеваемостта е Силистра. При средно 58 заболели на 100 000 души в национален мащаб, за града цифрата е 110. Имаме още 8 области с между 60 и 120 на 100 000. Сред тях са Велико Търново, Габрово и Ловеч. Очакваме заболеваемостта да се увеличи в още области“, заяви проф. Христова.

Според нея рисковите групи трябва да внимават и при новите подварианти. „Заболелите от диабет, сърдечно-съдови болести, хората с наднормено тегло и хроничноболните трябва да се пазят повече. Грипът започва бързо с общи симптоми. При COVID има кашлица, дразнене в гърлото и след това постепенно отпадналост и болки по цялото тяло“, обясни проф. Христова.

Тя прогнозира, че предстои пик на коронавируса, последван от грипна вълна – вероятно през януари и февруари.

Related posts

Днес честваме Деня на народните будители

Отбелязваме 115 години независима България

Прокуратурата отказа да прехвърли делото на Дебора Михайлова в друг район

Leave a Comment