31.3 C
Благоевград
22.07.2024
БългарияПоследни новини

Проф. Ива Христова: От два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на COVID-19

„От близо два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на COVID-19. За последната седмица те са скочили с 50% на седмична база“, заяви в „Тази сутрин“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Нищо необичайно не се случва. Октомври месец ще имаме доста повишение. Виждаме изменчивостта на вируса – нови генетични мутации. Подвариантът XBB.1.16 е вече в България. Ваксините, които сега навлизат, са базирани на XBB.1.5, а ние виждаме и неговите варианти у нас“, добави Христова.

Според нея няма промяна с клиничната картина.

„Това е „Омикрон“. Основно с повишена температура, отпадналост, болки в стави и мускули, кашлица, течащ нос, кихане. COVID-19 е тежко заболяване и не става за ден-два да се прекара. Остават и усложненията. Задължително трябва да се тестваме, за да можем да вземем мерки“, каза Христова.

Тя подчерта, че ограничителните мерки са силно препоръчителни.

Христова коментира и това дали трябва да се ваксинираме отново, ако вече имаме поставени две или три дози.

„Имунитетът спада. В клетъчната памет на Т-лимфоцитите остава този спомен, така че при нова среща с вируса трябва да се активира тази част на имунната система. Неутрализиращите антитела спадат“, допълни тя.

Според нея първите случаи на грип се очакват през декември, защото пикът е януари и февруари.

Related posts

Културните институции в Благоевград на протест

Дневен хороскоп за 17 октомври 2023

Горивата за автомобили стигат 3 лв. за литър

Leave a Comment