21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Любопитно от света около насОбществоПоследни новини

Работниците искат 4-дневна седмица – но при едно условие

Глобалните експерименти за четиридневна работна седмица срещат все по-голяма подкрепа от служителите и изпълнителните директори.

В САЩ преобладаващото мнозинство от работниците – 87%, заявяват, че имат интерес от четиридневна работна седмица, а 82% смятат, че широкото ѝ въвеждане в САЩ би било успешно, според проучване на Morning Consult, проведено през май сред 1047 души.

Подкрепата за съкратената работна седмица обаче остава по-слаба, ако не включва дистанционен модел на работа: 75% от работниците биха се заинтересували от по-кратка работна седмица, ако работата от разстояние е разрешена „през цялото или почти цялото време“, но само 51% от подкрепят по-кратка работна седмица, ако тя не е съчетана с работа от разстояние, допълва CNBC.

Важно е да се отбележи, че в проучването на Morning Consult четиридневната работна седмица е дефинирана с по над 10 часа работа на ден.

Установени са изненадващи различия между поколенията: 93% от представителите на милениума и 88% от представителите на поколението X са водещи в интереса към по-кратка работна седмица.

Възможно е тези работници да са на етап от кариерата си, в който имат по-добри умения за управление на времето, както и лични отговорности, с които предпочитат да се занимават през петия работен ден.

В отделен доклад на Morning Consult за състоянието на работниците се посочва, че 4 от 5 милениума казват, че винаги, често или понякога са твърде уморени след работа, за да се наслаждават на нещата от личния си живот.

Представителите на поколението Z, за които често се създава стереотип, че не са склонни да спазват нормите на работното място, са по-малко заинтересовани от 4-дневната работна седмица (83%).

Младите специалисти имат желание да се докажат на работното място или се страхуват, че ще изостанат, ако вършат същия обем работа за по-малко време.

Бейби бумърите проявяват най-малък интерес (72%) към по-кратката работна седмица.

„Все пак, нито една демографска група не съобщава за нива на интерес и увереност под 70%, което отново доказва широката популярност на модела“, пише в доклада Елин Бригс, анализатор в Morning Consult.

Междувременно над половината от работниците все още искат да работят дистанционно, независимо дали става въпрос за пълен работен ден или за хибриден модел, според данни на Morning Consult от януари.

Работниците твърдят, че държат на това предимство, за да подобрят пътуването до работа и баланса между професионалния и личния живот, както и да избегнат дискомфорта от работата в офис, допълва CNBC.

Related posts

Интензивно е движението на граничните пунктове

Арестуваха мъжа, който преби бизнесдама в Благоевград

Интензивен е трафикът на някои от граничните пунктове

Leave a Comment