10.5 C
Благоевград
25.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Радостина Александрова: Няма повод за „драма“ с новия подвариант на „Омикрон“

Няма как да познаем подварианта на COVID-19 „Пирола“, но няма повод за „драма“. Той се появи в средата на месец август. Няма нещо различно в клиниката, тя е типична за „Омикрон“, това каза вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

При COVID-19,  както и при другите вируси, има по-уязвими групи хора, напомни тя. Александрова допълни, че трябва да свикнем с това, че вируса ще е с нас, а какъв ще бъде сезонния му профил на разпространение още не е известно.

Това, което вълнува учените сега е „дългият Ковид“, поясни тя. Доста проучвания сочат, че ваксината срещу COVID-19 дава в някаква степен защита от появата на „дълъг Ковид“, а има учени, според които ваксината ще помогне и при вече развил се „дълъг Ковид“, допълни Александрова. Тя напомни, че ваксините намаляват риска от тежко боледуване и от смърт. Експертът коментира и страничните ефекти, по нейни думи РНК ваксините са показали висок профил на безопасност, а появилите се реакции могат да бъдат веднага овладени от специалисти.

Related posts

Времето в планините е подходящо за туризъм, съобщиха от Планинската спасителна служба

Мъж е задържан в Дупница заради агресия към медици

Нова придобивка за децата в Петрич

Leave a Comment