14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Регистрирани в НАП касови бонове ще носят данъчни отстъпки

Финансовият министър Асен Василев не се отказва от намерението си да въведе принципа „Не получаваш касова бележка – не плащаш“ като мярка за изваждане на светло на скритите обороти на търговците. През юли с бюджета за 2023 г. бе охвърлена идеята му да не се плаща сметката в заведение, което не издава касови бележки. Сега в пакета данъчни промени за догодина Василев възражда идеята си и дори я разширява за всякакъв вид търговци, а не само за ресторантьори. В проекта за изменение на Закона за ДДС е записано: „Когато лицето не издаде касова бележка от фискално устройство, получателят има право да не заплати стойността на доставката/продажбата.“

В същото време се предвиждат и стимули за потребителите да изискват касови бележки при пазаруване и ползване на услуги,  Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат гражданите да ползват данъчни облекчения, ако регистрират пред НАП касовите си бележки за закупени стоки и услуги през годината. 

Облекчението ще бъде „като приспадат от общата годишна данъчна основа 0,5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискалните бонове, регистрирани в Националната агенция“, гласи законовият текст. Това означава, че в най-добрия случай годишната данъчна основа в данъчната декларация може да се намали с до 1200 лв., а това от своя страна означава годишният данък върху доходите да се намали с до 120 лв. За да се получи максималният размер на това облекчение обаче,  сметките показват, че месечно трябва  да се регистрират касови бележки за огромна сума покупки – близо 100 000 лв. За далеч по-скромни разходи – примерно 2000 лв. месечно, човек би получил отстъпка от едва 2 лева. Сумата е твърде ниска, за да си заслужава данъкоплатците да губят време да регистрират десетки касови бележки всеки месец.

В законопроекта се посочва, че единичната стойност на фискалния или системния бон, регистриран в НАП, не трябва да надвишава 2000 лв.

„Необходимо е да се въведе стимул за потребителите да изискват издаването на фискален или системен бон, с което да се постигне по-висока степен на изсветляване на някои сектори, както и да се повиши събираемостта на приходите“, пише в мотивите на законовата поправка. 

Все още не е ясно как би действало това данъчно облекчение. За да влезе в сила трябва да се създаде нова електронна услуга, чрез която данъкоплатците да регистрират касовите си бележки в НАП.

Освен това министъра на финансите трябва да издаде заповед, за кои видове стоки и услуги ще се прилага отстъпката за платения ДДС на базата на представените касови бележки. 

Преди няколко години НАП направи специална лотария с касови бележки, отново с цел да насърчи потребителите да изискват получаването им от търговците. Тази лотария се разграваше в продължение на две години, като спечелилите получаваха различни предметни награди – смартфони, телевизори. Регистрацията на касовите бонове тогава ставаше чрез специален сайт на играта.  НАП бе отчел, че в рамките на играта са регистрирани близо 60 млн. касови бележки на обща стойност 780 млн. лв. 

Related posts

ЕК одобри трета подобрена ваксина срещу COVID-19

Времето в петък ще бъде предимно слънчево

Разбиха оранжерия за канабис в Кюстендилско

Leave a Comment