26.3 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияПоследни новини

Само един ученик е получил отлична оценка на поправителната матура по български език

На поправителната матура по български език и литература 70% от учениците са получили „Слаб 2“, съобщава „Сега“. Само един ученик е получил отлична оценка. Изпитът се проведе в края на август, а на него се явяват зрелостниците, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване.

Средният резултат от редовната матура по български език и литература, провела се през май, е 50.14 точки, което отговаря на оценка Добър 3.93. Това е най-ниският резултат за последните пет години. Изпитът е взет, ако зрелостниците получат минимум 30 точки за „Среден 3“. Максималният брой точки е 100.

Над 8 хил. ученици бяха подали заявление за участие в държавния изпит през август, но на него се явиха малко над 7 хил. Само един зрелостник е получил отлична оценка – над 5.50, а 35 са оценени с много добър – над 4. 50.

Около 10% са постигнали оценка добър, над 20% са получили оценка среден, а близо 70% от явилите се не са положили успешно изпита, съобщава още „Сега“.

От Министерството на образованието и науката (МОН) посочват, че затрудненията на зрелостниците са свързани както с немалка част от затворените езикови и литературни задачи, така и със задачите, които изискват свободен отговор и съставяне на аргументативен текст.

На втората поправителна матура, която е по предмет, изучаван като профилиращ в 11 и 12 клас, през август са се явили над 4 хил. ученици. По химия и опазване на околната среда се е явил само един зрелостник, по физика и астрономия – двама, по музика – под 10, по информатика и по изобразително изкуство – под 15. Най-много зрелостници са положили изпит по биология и здравно образование, география и икономика, философия и английски език.

От образователното ведомство не дават информация за резултатите на тези ученици. Посочват обаче, че като цяло тазгодишните резултати от сесията август-септември са съпоставими с тези от предходната година, а и в годините. „Следва да отбележим, че средният резултат по философия и по биология е по-висок от миналогодишния. Правим това сравнение с уговорката, че това са предмети с по-голям брой явили се“, информират от ведомството.

„По голяма част от предметите зрелостниците са много малък брой, а често и единици. Всичко това изкривява резултатите, прави ги непредставителни и не следва на тяхна база да се правят изводи. Това е причината по традиция МОН да не коментира резултатите от сесията август-септември и по никакъв начин да не търси сравнение с резултатите от сесията май-юни. Това би било равносилно на сравнение между годишен успех по предмет на учениците от една паралелка и резултати от поправителен изпит на един ученик например“, подчертават от МОН.

На задължителния държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, са се явили близо 2 хил. зрелостници, като 17 от тях са взели изпита с отлична оценка, има и една пълна шестица. Слаб резултат имат 30% от зрелостниците.

Related posts

Приключиха разкопките край село Брежани

Възрастна благоевградчанка даде 500 лв на ало измамници

Предвещава ли новата седмица края на лятото

Leave a Comment