6.8 C
Благоевград
19.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Санкциите на ТЕЦ „Бобов дол“ възлизат на около 800 000 лв.

Глоба от 150 000 лева постанови състав на Районния съд в Дупница за ТЕЦ „Бобов дол“. Санкцията е за изпускане на вредни газове в атмосферата, което е установено при проверка на РИОСВ, предаде БНР.

Случаят е отпреди година, когато по сигнали на местни жители от Големо село екип на РИОСВ направил непланирана проверка в централата. Установено е, че през незатворена клапа на 200-метровия комин се изпускат непречистващи и неорганизирани емисии от работата на котел 1 представляващи отпадъчни газове, без пречистване през сероочистваща инсталация, които са били насочени и изпускани директно  в атмосферата.

Съставеният акт през април тази година е обжалван по съдебен ред. Съдът счита, че наказателното постановление следва да бъде изменено частично относно размера на наложената имуществена санкция, който следва да бъде намален от 200 000 на 150 000 лева като по-реална и справедлива, пише в решението. То подлежи на обжалване. 

Така санкциите на централата вече възлизат на около 800 000 лева, обяви наскоро МОСВ.

„Би трябвало да намалят, защото това е нашата цел – да минаваме към следващото ниво горива, които са значително по-чисти и по-екологични. След въглищата – природният газ, от природния газ – вододорът. Вървим по пътя лошите миризми и пушеците да останат някъде далеч назад в историята“, коментира изпълнителният директор на ТЕЦ „Бобов дол“ инж. Любомир Спасов. 

Related posts

Благоевградската полиция и ученици отбелязаха Деня без загинали на пътя

По вариант 7 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

Водоподаването за с.Черниче от утре ще бъде прекъсвано

Leave a Comment