8.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиения и машинния вот в неделя

Секционните комисии няма да сумират резултатите от хартиеното и машинното гласуване на местните избори. Това каза в „Денят започва“ говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

Изборните протоколи са максимално опростени

Сумирането на гласовете ще става в изчислителните пунктове в общинските избирателни комисии. Говорителят на ЦИК посочи, че бързината, умората, и непрочитането на методическите указания са най-честите причини за грешки в протоколите.

„В изчислителния пункт в ОИК, където се търсят грешките на всяка втора или трета комисия, стават опашки“.

Промените в СИК – отново в последния момент

Промените в съставите на секционните избирателни комисии отново текат в последните дни преди изборите – това е нещо традиционно, обясни Матева. Предвидено е да се заплаща допълнително за присъствие на обучение, но се наблюдават случаи, при които хора, дошли на обучение, са сменени:

„Това е един сериозен въпрос, за който е необходимо сериозно объждане в НС и според ЦИК – промяна. Избирането и назначаването на членове на СИК трябва да стане почти месец преди изборите, което е много рано“.

  • Масово ще се гласува за общински съветници, за кмет на община, а на някои места – и за кмет на кметство.
  • В София, Варна и Пловдив ще се гласува за кмет на община, общински съветници и кмет на район.
  • На отделни места в Столична община ще се избират и кметове на кметства, т.е. бюлетините ще бъдат четири

Гласува се със син химикал, със знак X или V, отбелязва се само една преференция. Имената на кандидатите няма да бъдат изписани на бюлетината – кандидатските листи ще бъдат окачени пред секционните комисии.

На машината ще се гласува само с една карта

Росица Матева направи и демонстрация как да гласуваме с машина. На избирателя ще бъде дадена една карта. Има избор дали да гласуваме във всички видове вот или не. На всички устройства първо ще се появи бюлетината за общински съветници, след това за кмет на община и накрая – за кмет на кметство.

Ако гласувате и на трите вида избори, от машината ще излязат три разписки – не бързайте да откъсвате бележката от машината, трябва да се изчака звуковият сигнал, поясни Росица Матева. Трите разписки се сгъват отделно една от друга.

Техническото обезпечаване на видеонаблюдението на броенето е възложено на „Информационно обслужване“. Там, където няма добра връзка с интернет, би трябвало да има видеозапис, ако СИК е включила устройството. Росица Матева призова секционните комисии да прочетат внимателно инструкциите:

„В събота ще получат всички изборни книжа и материали, включително и пакетите с устройствата за видеонаблюдение и заснемане. Ако инструкциите бъдат прочетени, няма причина да не могат да се справят с включването. Това е един смартфон“.

Говорителят на ЦИК призова здравното министерство да изясни какво ще се случи с избирателите, които са под карантина заради COVID-19, защото ЦИК няма правомощията да разкрие подвижни секции. Минути по-късно министър Христо Хинков заяви в „Денят започва“, че тези хора няма да могат да гласуват.

Related posts

Дневен хороскоп за 7 септември 2023

18 деца със симптоми на натравяне са в болница след лагер в Банско

НАП описа къщата за гости на кметицата на с. Бунцево заедно с плюшените мечета, продава я за 156 хил. лв. заради неплатени данъци

Leave a Comment