5.4 C
Благоевград
23.02.2024
БългарияПоследни новини

След като ДАНС поиска експулсирането му: Руският журналист Гацак напусна страната

ДАНС поиска експулсирането на руския журналист Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. „Российская газета“, заради дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България. Това съобщиха от ДАНС.

Наложени са му принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване“, „експулсиране“ и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите членки на Европейския съюз“, допълниха от агенцията.

На 29 септември същият е призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно – в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“. Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България. В тази връзка от Държавна агенция „Национална сигурност“ е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България.

Той е напуснал територията на Република България на 01.11.2023 г.

Държавна агенция „Национална сигурност“ изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение.

Related posts

От утре в аптеките: Противогрипни ваксини, които се впръскват в носа

Предимно слънчево време и температури от 11 до 28 градуса

Ето кога е хубаво да хапваме определени храни

Leave a Comment