21.8 C
Благоевград
18.06.2024
БългарияПоследни новини

След скандала с машините: Къде е флашката?

По всичко личи, че ще гласуваме с машини на балотажа в неделя. Процедурата за удостоверение е протекла по правилата. Институциите свършиха своята работа в кратко време. Това каза в зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„ГЕРБ, ПП-ДБ, БСП и „Има такъв народ“ бяха по време на довереното изграждане. То се прави в Министерството на електронното управление, но процедурата е възложена от ЦИК. При нея софтуерът се заключва. Днес следобед машините трябва да сa готови и да тръгнат към секциите“, уточни тя пред bTV.

„В четвъртък след 20 часа на председателя на ЦИК са връчени документи от ДАНС, другите адресати са президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова е говорила с трите институции. На следващия ден бяхме запознати със справката на ДАНС и информацията в нея е смущаваща. Не е сниман хеш код, както се твърди, защото този хеш код е публичен. Той се публикува в решението на трите институции“, обясни Матева.

„Твърдението на политици, че информацията в справката на ДАНС не е вярна, не са опровергани. До момента няма данни, че написаното в справката не е било извършено. Последствията са сериозни. Най-сериозното е свързано с доверието в машинното гласуване. Възможни са манипулации. Не говорим за сниманото. Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура“, подчерта Матева.

Тя е категорична, че Централната избирателна комисия не е била част от „активно мероприятие“.

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде.

„Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на „Сиела“ е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката“, посочи тя, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран пред 25 октомври.

„Възможно е да се използва неправомерно този софтуер. Има сериозен риск. Не мога да коментирам директора на „Сиела“. Говорим за фактите, които ЦИК обсъди. Имаше сериозен проблем с действията около софтуера, телефона и флашката. Преди зам.-министърът да предаде цялата информация на ДАНС, предадена ли е другаде“, посочи тя.

„Министърът на електронното управление каза пред председателя на Народното събрание, пред вицепремиера и пред шестима членове на ЦИК, че няма да подпише решение за удостоверяване на машините, тъй като приема процедурата за опорочена. Той заяви, че в момента, в който е разбрал за справката на ДАНС, е извикал зам.-министъра и той е потвърдил действията. Имаше разговори, които не касаеха справката и изборния процес. ЦИК спазва закона и приема своите решения в рамките на своите правомощия“, подчерта Росица Матева.

„Истината е, че невалидните бюлетини са малко по-малко спрямо 2019 година. Проблемът е комплексен. Получавахме сигнали, че са дават указания на членове на СИК да не поставят втори печат на бюлетините. Давани са указания при избора на общински съветници да се поставя знак само в кръгчето с преференция, което прави изборът недействителен (тъй като не е отбелязан номер на кандидатска листа – бел. ред.). Избирателите неясно защо, когато се гласува на местни избори с няколко вида бюлетини, допускат грешки. Бюлетината, с която се гласува за общински съветници, е същата, като тази за народни представители“, каза още тя.

Related posts

Водоподаването за с.Черниче от утре ще бъде прекъсвано

Започват дисциплинарни производства срещу магистрати заради „Осемте джуджета“

417 са новите случаи на коронавирус у нас

Leave a Comment