26.3 C
Благоевград
15.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

След стряскащия „test test“: Започва планираното тестване на системата BG-ALERT

Започва планираното тестване на системата BG-ALERT, съобщи МВР. Ръководството на ГД „Пожарна безопасност и зашита на населението“, представители на мобилните оператори и на фирмата изпълнител ще дадат подробности за тестовете по градове и в цялата страна.

BG-ALERT e предупредителна система за населението за бедствия и извънредни ситуации. Тя се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление. Целта ѝ е да уведомява за опасности чрез изпращане на тестови съобщения по телефона.

Официалното тестване на системата започва от тази седмица. 

„Всички потребители ще получават такива съобщения. Тестовете ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември. Системата е предвидено да влезе в употреба от догодина – началото на 2024 г. Важно е хората да не изпадат в паника, тези съобщения не представляват опасност за тях. В случай, че има такова съобщение, ще бъде написано ясно за какво събитие става дума и каква опасност представлява“, каза директорът на ГД „Пожарна безопасност“ главен комисар Александър Джартов.

Преди дни загадъчни съобщения от BG-ALERT със силен звуков сигнал и вибрация изплашиха много граждани. При повечето потребители известието дойде с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои имаше и сигнал от президента. В съобщението пишеше също „test test“ и имаше препратка към сайта bg-alert.bg.

 

Оказа се, че във връзка с подготовката на системата BG-ALERT един от мобилните оператори e пуснал тестово съобщение към абонатите. То не е било координирано с МВР и е пуснато по погрешка. Впоследствие беше уточнено, че известието няма нищо общо с президентската институция. 

Истинското предупредително съобщение ще изглежда по много по-различен начин и ще бъде представено днес, каза шефът на пожарната. Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва. 

Related posts

Водоподаването за с.Черниче от утре ще бъде прекъсвано

Поредна порция предизборни манипулации в Сандански, намесиха и ОФК “Вихрен”

28 кг канабис са открити в местност край село Драгуш

Leave a Comment