21.8 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияОбществоПоследни новини

Служители на НСИ започват серия протести в цялата страна

Стотици работници и служители от НСИ започват серия от протести в цялата страна като етап от преминаването към ефективни стачни действия, като първият планиран протест е на 11.10.2023 г. /сряда/ от 8,00 ч. до 8,30 ч. пред сградите на НСИ.

Още през месец юли имаше протестни акции в националната статистика, напомнят от Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа“.

„С Бюджет 2023 не бе осигурен и 1 лев за увеличени на работните заплати, а през м. септември министър-председателя призова работещите в статистиката за „малко търпение“.
Работните заплати в НСИ (ЦУ и ТСБ) от 2015 г. до 2020 г. са увеличавани на база годишна оценка с възможно най-ниския процент (3-4%). През 2020 г. с ПМС във връзка с Ковид кризата са увеличени заплатите с до 30% само на служители от ТСБ, чиито задължения включват обслужване на терен – провеждане на изследвания в домакинствата по метода „лице в лице“. През месец декември 2022 г. с ПМС са увеличени заплатите на всички служители с 11%, но въпреки това увеличение възнагражденията изостават чувствително.
Нивото на заплащане в системата е унизително, като за първо тримесечие на 2023 г. от 120 държавни институции НСИ е на 114-то място по размер на средната работна заплата, а териториалните поделенията на НСИ са на 118 –то място“, заявяват синдикатите.

Средната работна заплата в НСИ е под 1300 лева, а често статистиците по териториални поделения получават под 1000 лева заплати, според синдиката.

Related posts

Туристите да се съобразяват с по-късия ден при планирането на преходите в планините, съветват от Планинската спасителна служба

Счупени клони и дървета след силната буря в Благоевград

Силен вятър има на много места в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба

Leave a Comment