14.6 C
Благоевград
16.04.2024
ОбществоПоследни новини

Супер храна за вашите очи

Консумацията на грозде е полезна за очите на възрастни хора, сочат данни от ново проучване на специалисти от Сингапур, цитирано от електронното издание Юрикалърт. Те правят заключенията си на базата на получени резултати, след като доброволци контролирано ядат този плод в продължение на 16 седмици.

Проучването, публикувано в научното списание „Фуд енд фънкшън“, разглежда влиянието, което редовната консумация на грозде има при натрупването на пигмент в макулата, както и отражението върху други биомаркери, свързани със здравето на очите.

Това е първото подобно изследване, а констатациите потвърждават резултатите от по-ранни предварителни анализи, според които употребата на плода има благоприятно въздействие върху ретината.

Доказано е, че при застаряващите хора има по-голям риск от очни заболявания и проблеми със зрението. Основните рискови фактори за това са оксидативен стрес и високи нива на т.нар. крайни продукти на напредналото гликиране (AGEs) – вредни съединения, образувани при комбинацията на протеини или мазнини със захари в кръвта. Те могат да допринесат за доста от очните заболявания, като увреждат съдовите компоненти на ретината, нарушават на клетъчната функция и причиняват на оксидативен стрес.

Антиоксиданти в хранителните продукти обаче могат да намалят стреса и да потиснат за образуването на тези съединения. Това ще окаже благоприятен ефект върху ретината, като например подобри плътността на макулния пигмент. Гроздето е естествен източник на антиоксиданти и други полифеноли.

В сингапурското проучване 34 доброволци консумират грозде (количество, равняващо се на чаша и половина плод на ден) или плацебо в продължение на 16 седмици. При доброволците, получили плода, се наблюдава значително увеличение на плътността на макулния пигмент и на общото съдържание на феноли в сравнение с участниците, които приемат плацебо. При тези, които не са консумирали грозде, е наблюдавано значително увеличение на вредните AGEs.

„Нашето проучване е първото, което показва, че консумацията на грозде влияе благоприятно върху здравето на човешките очи. Това е много вълнуващо, особено при застаряващото население“, казва д-р Цзюн Ким, водещ автор на изследването. „Гроздето е достъпен плод, за който проучванията показват, че благоприятно въздействие може да има и при консумация на само чаша и половина на ден“, отбелязва специалистът.

Related posts

Земеделците се съгласиха с меморандума на кабинета

Спират всички ремонти по републиканската пътна мрежа в Кюстендилско

Мъж с лаймска болест след ухапване от кърлеж, жена заболя от туберкулоза

Leave a Comment