23.5 C
Благоевград
13.04.2024
Новини от ЮгозападаОбществоПоследни новини

ТЕЦ „Бобов дол“ на протест срещу Плана за справедлив преход

ТЕЦ „Бобов дол“ излиза ва протестен митинг днес от 12.30 часа срещу несправедливия и несъстоятелен според енергетиците „Справедлив преход“, който предвижда затваряне на централата до 2026  година. Пред бариерата на входа на централата ще излязат всички без тези, които в този момент ще са на работното си място при непрекъснатия технологичен процес –  около 100 души.

Организатори на протеста са синдикалните организации в дружеството и ръководството на централата. При така изготвения регионален План за справедлив преход за област Кюстендил не е предвидена устойчива алтернативна заетост, на енергетиците се предлагат работни места и поминък в овощарството, балнеологията и туризма, в шивачеството, което е направо несериозно, според тях.

От управите на общините Бобов дол, Дупница, Сапарева баня и Кюстендил също се обявиха в становище до Енергийното министерство срещу заложените в Плана за справедлив преход за региона 122 мил. евро, около 1000 души – работници и специалисти в ТЕЦ „Бобов дол“ и семействата им остават без заплата, без работа и препитание.

„В плана няма никаква гаранция, никъде не се споменава хората, които ще останат без работа какво мислят да ги правят. После – има идея за създаване на някаква нова държавна компания, която ужким да рекултивирала, ама там пак не се говори дали тези хора, които ще отпаднат, ще бъдат наети от тази компания. Да речем за миньорите може би имат някаква идея как да ги преквалифицират. Никъде не се пише тези хора как ще бъдат компенсирани“, коментира изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. 

Източник: БНР

Related posts

Възрастна жена получи инфаркт и почина след междусъседски спор в Благоевград

28 кг канабис са открити в местност край село Драгуш

„Ремонт на ремонта“: Обмислят нова ревизия на Закона за движение по пътищата

Leave a Comment