21.8 C
Благоевград
18.06.2024
Последни новиниСвят

Учени предлагат ново обяснение за дългия COVID

Въпреки че не липсват теории, все още няма ясно обяснение как инфекцията със SARS-CoV-2 отключва продължителни затруднения в концентрацията, проблеми с вниманието и паметта и други, често изтощителни симптоми, свързани с т.нар. дълъг COVID. Сега изследователи, изучаващи хора, оплакващи се от изброените и други симптоми месеци след прекарана коронавирусна инфекция, предлагат нова хипотеза: че възпалителният процес, причиняван от SARS-CoV-2, води до спад на серотонина, съобщава Science.

Серотонинът е моноаминен невротрансмитер, който се произвежда от нервните клетки. Невротрансмитерите са от съществено значение за функционирането на сложни невронни системи. Биологичната функция на серотонина е сложна и косвено оказва влияние върху храносмилането, настроението, познанието, паметта, ученето и многобройни физиологични процеси като повръщането.

Новото изследване, чиито резултати са публикувани в научна статия в сп. Cell на 16 октомври, започва с наблюдение на изследователи от световноизвестния академичен медицински център във Филаделфия Penn Medicine. В хода му те установяват, че хората, търсещи лечение в клиниката за преболедували COVID-19 там, са имали по-ниски нива на серотонин в кръвта си в сравнение с хората, които са се възстановили напълно от инфекцията. Намален серотонин в кръвта е установен и при пациентите с остър COVID-19.

Предложението на изследователския екип от Penn Medicine е „интригуващо и изненадващо“, коментира Роберто Малинов, невролог от Калифорнийския университет, който не е участвал в проекта. Според него заключенията се основават на „много взаимно подкрепящи се данни“. Същевременно за наличието на връзка между нивата на серотонин и симптомите след COVID-19 вече се е споменавало в предишни изследвания, докато при други такава не е открита.

Някои изследователи отбелязват, че изследването, за което се проведени лабораторни експерименти с мишки, оставя няколко открити въпроса. Нивото на серотонин е намалено само в кръвта на животните, но не и в мозъците им, което затруднява намирането на научно обяснение за това как молекулата упражнява описаните неврокогнитивни ефекти. Също така не е ясно колко добре експериментите на екипа с животни възпроизвеждат симптомите на дълъг COVID, изпитвани от хората.

За да установи как влияе коронавирусната инфекция върху нивата на серотонин в кръвта, изследователският екип е заразил част от опитните мишки със SARS-CoV-2, докато на други е инжектирано лекарство, което стимулира подобен възпалителен отговор. И двете интервенции причиняват спад на серотонина в кръвта, казва Мааян Леви – съавтор на изследването и микробиолог в Медицинско училище Перелман на Пенсилванския университет.

Тя и колегите идентифицирали множество механизми, свързани с този спад. Първо, в отговор както на инжектирания вирус, така и на лекарството, усвояването на триптофан в червата на мишката е било възпрепятствано. Това е важно, защото триптофанът – една от 20-те незаменими аминокиселини, която не се произвежда в човешкото тяло и трябва да се набавя чрез храната, е химичен прекурсор на серотонина. Второ, нарушено е транспортирането на молекулата през клетки, наречени тромбоцити в кръвния поток. И накрая, активността на ензима, който разгражда серотонина, се е повишила.

В следващ етап от изследването учените открили връзка между тези промени и представянето на мишките при тестове за памет. Екипът поставил предмети като канцеларски материали в клетките на животните, а по-късно добави нов предмет. Тъй като мишките проявяват любопитство към новото, животните с по-добра памет са склонни да губят интерес към познатите предмети по-бързо. Мишките, третирани с вирус или с лекарство, стимулиращи възпалението, демонстрирали по-слаба памет, а анализите на тяхната мозъчна тъкан разкрили намалена активност в хипокампуса – областта, свързана с паметта.

Въпреки че заключенията на изследователите не се приемат от всеки, екипът се надява да продължи клиничните изследвания, за да провери дали диетите с добавка на триптофан или селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) подобряват симптомите на дългия COVID. Бенджамин Абрамов – съавтор на научната статия, отбелязва, че хората, включени в настоящото проучване, не само имали единствено неврокогнитивни симптоми на дългия COVID, но и други, така че засега не е ясно кои подгрупи пациенти могат да имат най-голяма полза от такова лечение.

Related posts

Полети с балони на фестивал в Мелник

Театралният сезон в Драматичен театър “Никола Вапцаров” – Благоевград започва през септември

Aнтибиотици и лекарства за диабет само с електронна рецепта

Leave a Comment