23.5 C
Благоевград
13.04.2024
БългарияПоследни новини

Фармацевтичният съюз излезе с позиция във връзка със сигналите за грешки при е-рецептите

Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Това се посочва в съобщение, публикувано на сайта на Българския фармацевтичен съюз по повод възникналата ситуация с изписването на електронни рецепти за антибиотици и появили се затруднения с достъпа на пациентите до лекарствата.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров каза вчера за БТА, че само 24 часа след въвеждането на е-рецептата „истината лъсна“.

Фармацевтите настояват да разберат чий „търговски интерес“ засягат промените, които дават яснота по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите, се допълва в позицията. Съюзът подкрепи нормативните промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, чрез които се подобрява контролът по предписването и отпускането на съответните продукти, допълват от организацията.

Точно дигитализацията на процесите явно показва, че вече отпускане без рецепта не може да се извършва. Предписващият и контролните органи вече получават информация дали и какво точно е отпуснато в аптеката. В този смисъл недоумяваме за какъв „диктат на аптеката“ става дума, когато всички разбраха, че предписващият е този, който определя терапията на пациента и в аптека вече не може да се отпуска друго, освен точно предписаното от лекаря, допълват от там. Фармацевтът не може да отпусне лекарствен продукт, с който не разполага.

От съюза настояват за нормативното въвеждане на генеричната замяна със съгласието на пациента при задължително предлагане на всички налични алтернативи от фармацевта, за да има по-добър достъп до терапия.

В момента нормативната уредба позволява предписване по международно непатентно наименование (INN) или както е известно сред пациентите „генерично предписване“. Тогава в аптеката фармацевтът може да предложи, а пациентът да получи, всички налични алтернативи, които са със същото активно вещество, концентрация, доза, лекарствена форма и същото качество, безопасност и ефективност, посочват още от съсловната организация в позицията си.

Лекарствените продукти са достъпни, когато продуктът е регистриран в страната, когато е наличен в аптеката и има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга и когато продуктът е на поносима за пациента цена.

От издадените електронни рецепти за последните два дни са изпълнени тези позиции в рецептата, които са били налични в аптеката и които пациентът е пожелал да получи. На практика едва сега става видно и до каква степен пациентите се придържат към терапията, предписана от лекарите. Причините за непридържане към терапията обикновено са свързани с липса на лекарството в конкретна или във всички аптеки, терапията е финансово непосилна за пациента, пациентите не спазват предписания режим и доза на прием, се допълва в позицията.

Фармацевтите за пореден път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на конструктивен диалог с аргументи, за да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, но настояваме да няма връщане към „хибридния модел“, защото както вече стана ясно, нищо не е било ясно по отношение нито на предписването, нито на отпускането на лекарствени продукти.

От 16 октомври 2023 г. изписването на рецепти за антибиотици и за лекарства за лечение на диабет се извършва само по електронен път.

Related posts

Земеделците се събират пред МС, но без машини

Атанас Стоянов: Изпаднали в безсилие, очевидно са способни на всякакви подли действия

16-годишно момче заплаши съучениците си с пистолет в Банкя

Leave a Comment