6.8 C
Благоевград
19.04.2024
Последни новиниСвят

Циклонът „Елиас“ блокира над 300 души

В Гърция циклонът „Елиас“ връхлетя страната с обилни валежи и гръмотевични бури. Заради силния дъжд някои райони в Евбея останаха блокирани, а в някои райони има опасност и от преливане на реките. Град Волос и района са под вода.

Изключително тежка нощ в централна Гърция, където за втори път в рамките на 1 месец падна огромно количество дъжд. След циклона „Даниел” и „Елиас” връхлетя област Тасалия с тежки бури и градушки. Големината на ледените късове е била с размера на лимон.

Под вода е гр. Волос, ситуацията е извън контрол. Полицията е забранила движението на автомобили и хора по улиците, а кметът апелира гражданите и туристите да се качат на по-високи етажи в сградите от съображения за сигурност.

Над 300 души, блокирани в домовете си и къщи за гости, са спасени. 80% от района е потънал в мрак – няма ток и вода от сряда вечерта. Учебните заведения са затворени, а болницата е под вода.

Властите в града съобщиха, че през изминалата нощ в спасителните служби са постъпили близо 1000 сигнала за помощ от местни хора. Малко след 01:00 ч. през нощта започна евакуация на жителите. Все още няма информация за ранени. 

Критична е ситуацията на остров Евбея. Пътищата, къщи и магазини са под вода. В северните части калта е достигнала до морето. Жители и туристи се призовават да останат в по-масивни сгради докато преминат сериозните валежи. На места водата е над 1 м. и има висок риск за живота на хората.

Очаква се бурите да отслабнат, но дъждът ще се премести в районите на Пелопонес и остров Крит. Призовава се хората да бъдат изключително внимателни. Дипломатическите институции на България са в готовност за сигнали от българи.

Населените места в района все още се възстановяват от последиците след бурята „Даниел“, която връхлетя страната по-рано този месец. След изтеглянето на водата, къщите на хората все още тънат в дълбока кал. А сега водата и калта ги заляха отново.

Източник: NOVA

Related posts

Гранични полицаи иззеха над 50 кг канабис

Извънредно положение край Александруполис заради пожари

Община Сандански осигури нови иновативни интерактивни подове за детска градина „Дора Габе“ и детска градина „Здравец“

Leave a Comment