8.4 C
Благоевград
23.02.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК: На балотажа в неделя ще може да се гласува и с машини

На балотажите на кметските избори в неделя ще може да се гласува и с машини, след като в Централната избирателна комисия е постъпил доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски и от ръководителите на Българския институт за стандартизация и на Института по метрология.

  Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов обяви за положителното становище за гласуване с машините:

  „Удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване съответства на изискванията на чл. 213, ал. 3 от Изборния кодекс. На основание чл. 60, а. 1 от АПК (Административнопроцесуален кодекс) се допуска предварително изпълнение на настоящото решение с оглед защита на особено важни държавни и обществени интереси“.

  ЦИК предвижда машини за гласуване на втория тур на кметските избори да има в 5900 секции със смесен вот.

  Междувременно от Централната избиратена комисия посочиха, че поредица от сигнали за нарушения в СИК-ове постъпват в ЦИК за неспазени методически указания за преброяването на бюлетините, попълването на протоколите и отразяването на подадени преференции. ЦИК обаче не е компетентна да се произнесе, а само може да ги има предвид при изготвянето на указания за следващи избори, обясни Елка Стоянова, която е един от членовете на комисията.

  „След като бъдат подписани и предадени протоколите на секционните комисии и съответно протокола на Общинската избирателна комисия в ЦИК, Централната избирателна комисия няма възможност за вземане на отношение по отношение на сигнали, свързани с констатации по протоколите. Единственият компетентен, съгласно Изборния кодекс, е Административният съд“.

  Related posts

  Удостоверенията за българско гражданство ще се получават на официална церемония

  204 кг канабис открити в две ниви край Петрич

  Задръстване се образува на главен път Е-79 при Симитли 

  Leave a Comment