21.8 C
Благоевград
15.07.2024
БългарияНовини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК прие методическите указания за работата на СИК

Методическите указания за работата на секционните избирателни комисии са приети от Централната избирателна комисия. Те са различни за секциите, в които ще има само хартиени бюлетини и за тези, в които ще бъде поставена и машина за гласуване. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни:

„Тези методически указания са съобразени с измененията на Изборния кодекс от края на миналата година, свързани с машинното гласуване. Те са съобразени и с новия вариант на протоколите на секционните избирателни комисии, съгласно които членовете на секционните избирателни комисии няма да сумират данните от хартиените бюлетини и данните от бюлетините за машинно гласуване“.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова се надява членовете на секционните комисии да се запознаят с указанията за работа. В тях са описани действията на членовете на секционни комисии от получаването на изборните материали до тяхното предаване в ОИК и преброяването на резултата: „И да се надяваме, че всички секционни избирателни комисии ще си ги прочетат поне по веднъж и ще ги изпълняват. Да им бъдат полезни най-вече“.

Методическите указания ще бъдат публикувани на интернет страницата на ЦИК .

Related posts

Македония ще иска обезщетение от България, ако трябва да плаща такса за транзитния руски газ

ЦИК: В 5900 секции в страната ще се гласува с машини на балотажа

Непълнолетни момичета обраха магазин в Благоевград

Leave a Comment