9.9 C
Благоевград
22.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК провежда състезание за обществена поръчка с един кандидат

Състезателна процедура за обществена поръчка с предизвестен изход – така Централната избирателна комисия (ЦИК) ще наеме частната фирма, която да се погрижи за провеждането на машинното гласуване на местните избори на 29 октомври. Печелившият ще бъде обичайният партньор на изборната администрация – „Сиела Норма“. А стойността на поръчката е почти 10 млн. лв. Така се получава от решение на комисията.

В края на август ЦИК обяви обществена поръчка за изпълнението на дейностите около машинното гласуване. Тя включва две обособени позиции: първата обхваща профилактика и диагностика на машините, инсталиране на софтуера, техническо обслужване и т. н.; втората – транспорт и логистично осигуряване на устройствата. Общата прогнозна стойност на поръчката е в размер на 8 310 000 лв. без ДДС или 9 972 000 лв. с данъка. За втория тур на изборите в поръчката пише, че цената ще бъде определена на база на разходите за извършените дейности на 29 октомври пропорционално на броя на избирателните секции.

По принцип се предполагаше, че ЦИК вече трябваше да разполага с експертните възможности да извършва сама всичко това. В крайна сметка, минаха повече от две години, откакто машинният вот беше въведен като основен метод на гласуване. И въпреки че беше до голяма степен обезсмислен с връщането на хартиените бюлетини, всички дейности, засягащи провеждането му, остават и някой трябва да ги изпълни.

ЦИК обаче очевидно не може (или не желае) да се справя с това. Затова на всеки избор търси външен изпълнител и неизменно опира до „Сиела“, тъй като просто няма кой друг да обслужва машините. Българската фирма е местен представител на „Смартматик“ – международната компания, която е производител на устройствата за гласуване и техния софтуер. Даже наскоро се разбра, че изборната администрация ще трябва да се обърне към „Сиела“ за обновяването на въпросния софтуер, който сега не може да се използва за местните избори, след като „Смартматик“ съобщи на комисарите, че е предоставила лиценз за тази дейност на българския си партньор.

И сега по двете позиции на обявената обществена поръчка ЦИК е одобрила като кандидат единствено „Сиела“. Дали е имало други – за това администрацията мълчи. Поръчката беше обявена като състезателна процедура с договаряне – за разлика от обичайния подход на комисията при такива случаи, която просто възлага на „Сиела“ да свърши работата с мотива, че няма време за конкурс. Сега се оказа, че със или без състезание, избраникът е само един. Към фирмата ще бъде изпратена покана да предостави оферти по двете позиции. Остава да видим дали стойността им ще остане първоначално обявената, или ще я надхвърли, както неведнъж вече се е случвало.

Междувременно, Народното събрание създаде специална анкетна комисия, която да проучи въпросите, засягащи сигурността на машинното гласуване. Това е отдавна закъсняла мярка, като се вземе предвид, че изборната технология беше почти изпразнена от съдържание, както се спомена.

Източник: СЕГА

Related posts

Лоши са условията за туризъм в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба

ПП-ДБ: ГЕРБ и ДПС измислиха фалшивата новина, че се готвят машинации с машините за гласуване

Старт на предизборната кампания

Leave a Comment