17.9 C
Благоевград
18.06.2024
Новини от ЮгозападаПолитикаПоследни новини

ЦИК пусна симулатор на машинно гласуване

Централната избирателна комисия публикува на сайта си симулатор на машинно гласуване.

За местния вот ще бъдат необходими 9082 машини и ще бъдат разпечатани около 20 млн. хартиени бюлетини. Към момента секциите за гласуване за местния вот, включително подвижните, са 12 089, каза зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева тази седмица и уточни, че броят им не е окончателен, тъй като предстои разкриването на секции в лечебните заведения, местата за задържане и домовете за възрастни хора до 48 часа преди началото на вота.

В страната ще се гласува с четири различни начина на изписване и показване на екраните и на бюлетините с машина, обясни Матева. Тя уточни, че това са машини, с които ще се гласува в около 70 секции на територията на Столичната община.

С машина с бюлетини за кмет на община, кмет на район и общински съветници ще се гласува само в София, Пловдив и Варна, посочи Матева. Тя показа как ще протече машинният вот на демонстрационните устройства. 

Избирателят поставя картата, визуализира се екранът, в който се показват бюлетините, за които ще има право избирателят в тази секционна избирателна комисия да гласува. Той трябва да маркира своя избор така, както, заставайки пред секционната избирателна комисия трябва да заяви за кои избори желае да гласува, за да му бъдат откъснати бюлетини, така тук трябва да заяви своето желание. През бутона „преглед“ ще му се визуализира на екрана какъв избор е направил – за кои избори да гласува, с връщане назад може да се върне и да коригира своя избор, обясни Матева.

По думите ѝ първо се визуализира бюлетината за общински съветници. Тя ще се прелиства с бутона „следващата страница“. Ако избирателят маркира съответната партия или коалиция, става активен екранът, на който могат да се маркират и преференциите, ако избирателят желае да гласува за определен кандидат, след което се преминава към следващ избор. Визуализира се бюлетината за кмет на община. След като направи своя избор, преминава към следващия вид избор, посочи Матева. 

Накрая избирателят натиска бутона „преглед“. Тук се показва какъв избор е направил в изборите, за които е заявил, че ще гласува. Ще се изписват имената на партиите, коалициите и кандидатите, за които е решил да гласува. Той може отново да промени избора си, каза Матева.

Можете да отворите симулатора на машинното гласуване ТУК.

Related posts

Облачно и дъждовно време

Нова придобивка за децата в Петрич

16-годишен моторист без книжка се заби в кола и се озова в болница

Leave a Comment