14.6 C
Благоевград
16.04.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК с актуална информация за предстоящите местни избори

Днес, 3 октомври, изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от общинските администрации. Това заяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия по време на брифинг. 

ЦИК прие решението, с което одобри изборните книжа, които представляват протоколите на Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии. Постарали сме се протокола да бъде улеснен за попълване“, каза тя. 

Матева уточни, че в секциите, в които ще има гласуване и с хартиени бюлетини и с машинни бюлетини, СИК няма да сумират резултата от двата вида гласуване. 

Ще се установи резултата най-напред от хартиени бюлетини, ще се запише общия брой на намерените бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот “ не подкрепям никого“, след това разпределението по партии и коалиции и общия брой действителни гласове по партии и коалиции“, подчерта тя и допълни, че по този начин трябва да се случи и с бюлетините от машини. 

По думите й общият резултата ще бъде сумиран в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия. 

„Надяваме се, че по този начин СИК няма да допуска толкова грешки, колкото бяха допуснати на 2-ри април“, сподели Росица Матева. 

Тя обяви, че още не е ясно колко машини ще бъдат използвани на местния вот и подчерта, че към момента това не е на дневен ред. 

Related posts

Министър Вътев: Няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделци и потребители

Слънчево време в следващите дни с температури между 25° до 30°

Цените на основните продукти минаха 5лв., лука се качи с 50% и ще продължи нагоре

Leave a Comment