31.3 C
Благоевград
22.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК с актуална информация за предстоящите местни избори

Днес, 3 октомври, изтича срокът, в който се публикуват избирателните списъци от общинските администрации. Това заяви Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия по време на брифинг. 

ЦИК прие решението, с което одобри изборните книжа, които представляват протоколите на Секционните избирателни комисии и Общинските избирателни комисии. Постарали сме се протокола да бъде улеснен за попълване“, каза тя. 

Матева уточни, че в секциите, в които ще има гласуване и с хартиени бюлетини и с машинни бюлетини, СИК няма да сумират резултата от двата вида гласуване. 

Ще се установи резултата най-напред от хартиени бюлетини, ще се запише общия брой на намерените бюлетини, недействителни бюлетини, действителни бюлетини с вот “ не подкрепям никого“, след това разпределението по партии и коалиции и общия брой действителни гласове по партии и коалиции“, подчерта тя и допълни, че по този начин трябва да се случи и с бюлетините от машини. 

По думите й общият резултата ще бъде сумиран в изчислителния пункт на Общинската избирателна комисия. 

„Надяваме се, че по този начин СИК няма да допуска толкова грешки, колкото бяха допуснати на 2-ри април“, сподели Росица Матева. 

Тя обяви, че още не е ясно колко машини ще бъдат използвани на местния вот и подчерта, че към момента това не е на дневен ред. 

Related posts

Земеделските производители готвят протести, ако се поднови вносът на зърно от Украйна

Антимафиоти спряха дейността на незаконен сайт за учебници

Национална научна конференция, посветена на 230 години от рождението на Неофит Рилски, се проведе в Югозападния университет

Leave a Comment