21.8 C
Благоевград
15.07.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

ЦИК: 3606 вида бюлетини ще има на кметските избори пред октомври

ЦИК, заедно с ГРАО, МВР и правосъдното министерство ще извършат проверка на всички кандидати за местните избори дали отговарят на условията да бъдат избирани.

Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тази проверка трябва да е готова до 17 часа на 28 септември. Сроковете са кратки, за да може при констатирани пропуски и нарушения да се отстранят. Ако до тогава има и кандидати за общински съветници, които са се отказали, партиите и коалициите ще могат да предложат нови кандидатури, но само до този срок, подчерта Матева.

Вече е издадена и обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и за хартията за машините. За изборите ще бъдат напечатани 3606 вида бюлетини – 265 за общински съветници, същия брой и за кметове за общини, 35 вида бюлетини за кмет на район и 3041 за кметове на кметства. 21 млн. е прогнозния брой на хартиените бюлетини, които ще чакат избирателите пред урните.

На 27 септември в ЦИК ще бъде изтеглен и жребия за номерата на бюлетините на партиите и коалициите за участие в местните избори. След това СИК ще добавят след последния номер в бюлетините на територията на съответната община регистрираните при тях местни коалиции инициативните комитети по реда на постъпване на документите. Това ще бъдат номерата, с които ще участват в изборите.

От ЦИК напомниха, че в петък започва и предизборната кампания за Местни избори 2023. „Призоваваме всички да провеждат толерантна кампания спрямо Изборния кодекс и да представят своите визии по начин, по който няма да доведе да бъдат санкционирани“, апелира Росица Матева.

Related posts

Бус с около 30 мигранти катастрофира край Брезник

Дневен хороскоп за 23 октомври 2023

Жена със счупена ръка падна под гума на автобус

Leave a Comment