24.1 C
Благоевград
19.06.2024
Новини от ЮгозападаПоследни новини

Ще се стигне ли до спад на цените в търговските вериги с инициативата „Достъпно за всеки“?

„Достъпно за всеки“ е новата инициатива на правителството, чрез която то ще се опита да се справи с високите цени на храните. Насочена е към големите търговски вериги. Министърът на икономиката увери, че не става въпрос за таван на цените или за вменяване на задължения, а за доброволна инициатива, която няма да пречи на свободната конкуренция. 

„Позитивно е, че се търси диалог с бизнеса и що-годе пазарни механизми. Има и конкретна цел, която е заложена. Тя кореспондира с обявеното намерение на България за влизане в еврозоната от първи януари 2025 година“, обясни пред БНР Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия, което обединява голяма част от търговските вериги.

И сега най-атрактивните цени са в големите търговски вериги, обясни той.

„Очакванията ни са това, което Министерството на икономиката предвижда да подпише индивидуално с всяка една от търговските вериги, които решат да се включат в тази инициатива, да бъде съгласувано и с Комисията за защита на конкуренцията„. 

Ако нещата са изчистени в тази посока, може би ще има компании, които ще се включат, прогнозира той.

„Министерството на икономиката изрази желание намалените цени да са изцяло за сметка на търговеца – в тях да не участва фирмата, която е доставчик. По-скоро би се добавил допълнителен ангажимент на компаниите, които биха се включили, да добавят още продукти в намалените си цени“

Намерението е търговската надценка на веригите да се намали, разясни Вълканов. Той не изключи възможността тези намалени печалби да се компенсират като се начислят върху други стоки.

„Това е естествен бизнес ход, но всеки ще определи за себе си как да постъпи“.

Веригите могат да започната тази кампания, когато получат документ от Министерството на икономиката, който разписва подробно механизмите и начините на действие. Той трябва да бъде съгласуван и с регулаторните органи, посочи Николай Вълканов. 

Източник: БНР

Related posts

Обявиха колко фирми в България са фалирали от началото на годината

Опит за вземане на властта в Югозапада с тежки манипулации и поръчкови репортажи

admin

Наградиха победителите и участниците във фотоконкурса „Красотата на Разлог“

Leave a Comment