9.9 C
Благоевград
22.04.2024
ОбществоПоследни новини

36 години от световния рекорд на Стефка Костадинова

Днес се навършват точно 36 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина, припомнят от Българския олимпийски комитет.

На 30 август 1987 г., по време на II Световното първенство по лека атлетика зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред телевизионните екрани стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата. От тогава до днес никоя жена на света не е скочила повече от Костадинова. Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за най-великата в историята на тази дисциплина, а нейният рекорд на рекордите е увековечен пред музея на МОК в Лозана.

Значението на феноменалното постижение се подсилва от факта, че е регистрирано в една от дисциплините, маркиращи основата на олимпийския девиз: „По-бързо, по-високо, по-силно!“, към който преди две години бе добавено и обединяващото „Заедно“.

От край време хората изпитват особен интерес към това колко може да скочи човек нависоко, колко бързо може да бяга и колко силен може да е…

Стефка Костадинова вече 36 години притежава отговора на един от тези екзистенциални въпроси за възможностите на жените. Костадинова открай време изтъква, че световният рекорд не е само неин, а принадлежи на България. Председателят на БОК напомня, че това върхово за планетата постижение, а и всичките й успехи са благодарение на хората край нея, на екипа от треньори и специалисти, на спортното училище в Пловдив, на клуб „Тракия“, на лекоатлетическата федерация, на ръководители и на държавата инвестирала в спорта. И още – благодарение на конкуренцията от няколко много класни българки тогава в дисциплината, представителки на прочутата родна школа в скоковете, които „помитаха“ съпернички и рекорди.

„Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см си пожелавам той да бъде подобрен един ден отново от българка,“ казва днес Костадинова, цитирана от БОК.

Related posts

Решаваме дългогодишни проблеми на инфраструктурата в община Струмяни

Лек автомобил се удари в мотопед, има пострадал 

Интензивен е трафикът по някои гранични пунктове

Leave a Comment