23.5 C
Благоевград
13.04.2024
Любопитно от света около насПоследни новини

5 любопитни факта от света

1. В Сингапур дъвченето на дъвка е забранено.

Наред със забраните да се плюе или уринира където и да е извън тоалетна, в Сингапур е забранено и дъвченето на дъвка с цел опазване на околната среда. Забраната съществува от 1992 година, като през 2004 година се прави изключение за стоматологичните и никотиновите дъвки.

2. Шекспир е измислил над 1700 думи.

Шекспир е автор на едни от най-прочутите сонети, комедии и драми в литературата. За да предаде по-голяма изразителност на произведенията си, се говори, че измислял думи. Най-вероятно дело на Шекспир са думи като спалня, шампион, вълнение, очна ябълка и други.

3. Музиката може да променя вкуса на сиренето.

Швейцарски учени са провели експеримент дали и как музиката влияе върху вкуса на сиренето. Според тях важна роля играят не само влагата, температурата, хранителните съставки, но и звуците и вибрацията също оказват физически ефект върху вкуса на сиренето.

4. На алкохола му отнема 6 минути, за да достигне до мозъка.

Дори едно питие се отразява на мозъка ви – независимо дали го усещате, или не.  Учените са установили, че само 6 минути след поглъщане на алкохол той вече води до промени в мозъка.  Затова не си казвайте, че сте пили само една бира или едно малко и да си въобразявате, че това няма да се отрази на шофирането ви например. Безотговорно е и спрямо вашата, и спрямо чуждата безопасност.

5. Съществува музей на тоалетните.

Намира се в столицата на Индия Ню Делхи. Музеят на тоалетната представя историята на хигиената и канализацията от 2500 г. пр. Хр. До наши дни. От позлатените тоалетни на римските императори до средновековните нощни гърнета, там може да се види еволюцията на тоалетната през вековете. Музеят притежава и колекция от редки стихотворения, посветени на темата.

Related posts

Машинното гласуване на местния вот е под въпрос

Продължава блокадата на АМ „Струма“, протестиращите искат яснота

Дневен хороскоп за 25 октомври 2023

Leave a Comment